fbpx

Miért elengedhetetlen a weboldal készítésnél az üzleti tanácsadás?

Miért elengedhetetlen a weboldal készítésnél az üzleti tanácsadás?

Az elmúlt évtizedben hátborzongató iramban fejlődött a technológia és vele együtt a weboldalak szerepe és készítésének menete. Úgyhogy most elmondanám neked, mit érdemes figyelembe venni akkor, amikor weboldalt készíttetsz – ha azt akarod, hogy sikeres legyen.

Ez a szakma hatalmas változáson ment keresztül, hiszen gondolj csak bele: 10-15 évvel ezelőtt elég volt egyetlen egy szakemberre bízni a feladatot, azaz a webfejlesztőre, netán még bevontak egy grafikust a folyamatba, hogy kicsit szebb legyen az oldal, és ez elegendő is volt.

Hogy miért? Mert akkoriban kevesen voltak jelen az online térben, és annak, akinek volt egy weboldala, hatalmas előnnyel indult – könnyen ki tudott alakulni egy túlkereslet, és a nagy számok törvénye alapján, egy csettintés alatt vevőket tudott szerezni az illető.

Azonban ma már szinte minden vásárlás a Google-ban vagy valamelyik közösségi média felületen kezdődik, hiszen mindenki „körbe néz”, tájékozódik, keresi a legjobb ajánlatokat. Emiatt egyre nagyobb szerepet kapnak a weboldalak – szinte minden vállalkozásnak van egy, és túlkínálat alakult ki az interneten, ezzel végtelen választási lehetőséget kínálva a fogyasztóknak.

Épp ezért, már nem elég az, hogy van egy szép, szuperül optimalizált oldalad, mert az mindenki másnak is van. Most jön az, hogy muszáj bevonni a marketinget a képbe és a fejlesztési folyamatba.

A weboldal fejlesztése a marketingesnél kezdődik.

Ugyanis, vannak alapvető pontok, amin okvetlen át kell menni. Ezek pedig:

  • A konkurencia felmérése – kik a számottevő versenytársak az adott szektorban, mik a gyengeségeik és erősségeik hozzád képest, stb.
  • A célközönséged pontos meghatározása – azaz, tudnod kell, kinek és miért szeretnéd eladni terméked/szolgáltatásod. Tudnod kell, a te potenciális vevőidnek mi a hiányérzetük, mi az a probléma, amire megoldást keresnek, és neked pontosan arra kell lehetőséget kínálnod.
  • Mi az, amiben te és a vállalkozásod kiemelkedően jó – mi az, amiben te jobb vagy a konkurenciánál, miért kell téged választaniuk. Továbbá, meg kell határoznod, hogyan tudsz vevőket generálni.
  • Ennek alapján meg kell találnod azt a réspiacot, amit te dominálni szeretnél, aminek te megoldást kínálsz, és amiben a te vállalkozásod kiemelkedően jó lesz.

Ezekre mind oda kell figyelned, ha sikeres szeretnél lenni az online térben. Persze, ha a vállalkozásod egy olyan piacon van jelen, ahol túlkereslet van – mint pl. villanyszerelés vagy szobafestés, akkor neked elég egy szép, megfelelően működő weboldal is.

De a legtöbben a versenypiacba szállnak be, ahol bizony egy kőkemény marketing stratégiára van szükség a túléléshez.

Csakhogy manapság, szinte már ez sem elég, és itt jön be a képbe az üzleti gondolkodás.

Üzleti tervvel érdemes indítani a marketingelést is, hiszen egy mikróvállalkozásnak (de egyébként a nagy játékosoknak is) kezdetben meg kell határoznia az olyan fajta személyes célokat, mint az, hogy pl. 10 vagy 100 fős céget akar alapítani, kivel és hol szeretne dolgozni, mit kíván elérni – ehhez kell illeszteni a marketing stratégiát.

A mai világban tilos ezeket szétválasztani. Továbbá, fordítva sem szabad gondolkodni. Tehát nem a névjegykártyával és logóval kell belevágni egy vállalkozás felépítésébe, mert akkor nem fognak beteljesedni a magán jellegű célok, amiket már említettem.

Így, mindent összevetve, lényeg, hogy a sorrend a következő: üzleti célok és terv, majd marketing stratégia, végül weboldal készítés.

Ugyanis, ma már a weboldal készítés nem taktikai hanem stratégiai dolog, ami a tervező asztalon fog megszületni, és akkor lesz sikeres, ha a stratégiai ágazatok összekapcsolódnak.

Az én tanácsom neked az, hogy amennyiben ebbe most szeretnél belevágni, vagy egy profi weboldal segítségével akarod növelni a bevételed, akkor ezt az utat kövesd.

Keress egy olyan csapatot, szakembert, akik segítenek ezeken a lépéseken végig menni. Mi, az MnT Markeringnél is pontosan erre specializálódtunk.

Ha komolyan gondolod, és segítségre lenne szükséged, kattints ide, és nézd meg mi, hogyan csináljuk.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Szólj hozzá!