fbpx

Mennyire legyen komplex a weboldalad?

Mennyire legyen komplex a weboldalad?

Sokan csak úgy belevágnak a weboldal készítésbe anélkül, hogy átgondolnák azt, vajon nekik milyen weboldalra van szükségük. Nem mérik fel, hogy esetleg elegendő-e nekik egy névjegyoldal, vagy netán egy 5 aloldalas honlap hozná nekik a legnagyobb sikert?

Kezdő vállalkozóként nehéz ezt eldönteni, hiszen minden fajta színes-szagos weboldalt látunk a konkurenseknél, és ezért van bennünk egy elképzelés – valami ilyesmi legyen nekem is, mondjuk sokszor.

Azonban, én is jártam a Te cipődben, és pontosan tudom, mekkora kihívás ez a lépés. Úgyhogy, hoztam neked egy tippet, ami alapján könnyebben dönthetsz.

Egy weboldal összetettséget a piaci verseny alapján határozzuk meg, ez adja meg, mennyire legyen komplex.

Ennek alapján 3 kategóriát különböztetünk meg:

  1. Túlkeresletes piac – egyszerű weboldal: amikor túl sok vevő van a piacon, a vállalkozók megtehetik azt, hogy magasan áraznak, vagy késői határidőket vállalnak csak el, hiszen nem érnek rá rögtön segíteni neked. Ilyen pl. az építőipar, ahol a burkolókból, festőkből vagy villanyszerelőkből hatalmas hiány van, és általában szájról szájra terjed a hírük.

    Lehet, nekik nincs is szükségük weboldalra egyáltalán, vagy elég, ha egy egyoldalas, úgynevezett névjegyoldalt építünk nekik, ahol csupán bemutatkoznak, referenciákat tüntetnek fel és bizalmat építenek. Ezeken a piacokon ilyen pofon egyszerű az egész, még marketingre sincs szükségük.

  2. Kiegyenlítődött viszonyok – átlagos weboldal: erről abban az esetben beszélhetünk, amikor bőven van vevő a piacon, azonban van annyi vállalkozás, hogy van miből választani, mindenkinek jut elegendő vevő.

    Ilyenkor sincs még szükség egy rettentően komplex, milliós weboldalra, azonban már több mindenre kell figyelni, hiszen a marketing már nem elhanyagolható tényező. Alap szinten szükség van rá, továbbá érdemes mellette blogot írni, a referenciákat mindenképp ki kell emelni, és elengedhetetlen egy komoly értékesítési oldal kiépítése.

  3. Vörös óceán – irtó komplex weboldal: azokon a piacokon, ahol hatalmas a verseny, több a vállalkozó, mint amennyinek lennie kéne, és túlkínálat alakul ki, ott elengedhetetlen a komplex, nagyon komoly weboldal felépítése. Azonban, ebbe nem lehet csak úgy belevágni, hiszen előtte okvetlenül le kell ülni megtervezni a stratégiát, az üzleti modellt, a marketinget, és csak ezután szabad belekezdeni.
    Ebben a kategóriában bizony kőkemény marketingre van szükség, és mindent bevetünk az érdeklődők felmelegítéséhez, az erős dizájn kialakításához, a profi szövegezéshez, az ingyenes anyag előállítására. Sőt, még exit pop up-okat is használunk, hogy meggyőzzük azokat, akik konverzió nélkül hagyták el az oldalt. Tipikusan ezeknek a professzionális weboldalaknak az ára fél millió Ft feletti. Azonban, ez már nem csak egy weboldal – ez egy igazi marketing fegyver.

Tehát az én tanácsom az, hogy ha Te komoly versenypiacon vállalkozol, akkor a top megoldást válaszd, mert kemény munkát kell belefektetni azért, hogy a vevő benned bízzon meg, hogy edukáld őt, felmelegítsd, majd a végén tőled vásároljon. Nem elég egy komoly értékesítési oldal kiépítése, itt kész haditervre van szükséged.

Ahhoz, hogy helyesen meghatározd, melyik szintű weboldalra van szüksége a Te vállalkozásodnak, elengedhetetlen az üzleti tanácsadás, a piacod felmérése és a marketing stratégia kiépítése.

Amennyiben kicsit többet szeretnél megtudni erről, nézd meg 10 perces YouTube videómat, amit ide kattintva érsz el. 😊

Oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Szólj hozzá!